Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   recept van de log dag aardappelpuree

recept van de log dag aardappelpuree

by de man in de zorg on January 1, 2004

recept van de log dag aardappelpuree
11/4 kg aardappelen
21/2 dl water
4 gr zout
2 dl melk
40 gr boter
(1 ei)
zout, nootmuskaat
Schil en pit de aardappelen, halveer ze zo nodig, leg ze direct in ruim water en was ze.
Kook ze in het kokende water met het zout in ± 20 minuten gaar, giet ze af stoom ze en droog.
Maak de hete aardappelen goed fijn en vermeng ze daarna met de kokende melk, de boter en desgewenst het losgeklopte ei.
Breng op smaak met zout en nootmuskaat en roer de puree op het vuur stevig tot hij heet, glad en luchtig is.
Variaties:
– aardappelpuree met kaas en/of ham
Vermeng de hete puree met 150 gr geraspte kaas of 150 gr kleingesneden ham of de helft van beide.
– aardappelpuree met bacon of rookspek
Vermeng de hete puree met 150 gr uitgebakken stukjes bacon of rookspek.
– aardappelpuree met ui en kerrie
Vermeng de hete puree met 1 grote gesnipperde ui die 5 minuten met ± 1 theelepel kerrie licht in 25 gr boter is gefruit.
– aardappelpuree met tuinkruiden
Vermeng de hete puree vlak voor het serveren met 3 eet lepels kleingesneden peterselie, selderij, bieslook, dille of munt.
– aardappelpuree met tomatenpuree
Vermeng de hete, vrij dikke puree met de inhoud van 1 klein blikje tomatenpuree of vervang de melk door puree van ± 400 gr verse tomaten.
– aardappelpuree met spinaziepuree
Vermeng de hete, vrij dikke puree met 5 eetlepels dikke spinaziepuree.

Previous post:

Next post: