Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   recept van de log dag bretons stoofpotje

recept van de log dag bretons stoofpotje

by de man in de zorg on June 2, 2006

recept van de log dag bretons stoofpotje
1 winterwortel
2 kg mosselen
takjes tijm
4 laurierbladen
11/2 dl droge witte wijn (Muscadet)
1 dl Ricard of Lambic (calvados)
draadjes saffraan
600 gr kabeljauwfilet (liefst met vel)
1 grofgesneden bosuitje
1 dl creme fraiche
maizena
3 theelepels groene peperkorrels (potje)
wat tijm ter versiering
Schil de winterwortel met een dunschiller, kook hem, in plakken gesneden, ruim onder water gaar en giet af.
Was de mosselen driemaal.
Doe gapers en kapotte exemplaren weg.
Doe de overige met de tijm, de laurier en de wijn in een wijde lage pan en laat ze, toegedekt, ± 5 minuten koken.
Schep ze tussentijds driemaal om.
Schenk de ricard erbij en flambeer die, maal laan niet helemaal uitbranden.
Schep de mosselen uit het vocht, schenk het kookvocht door een zeer fijne zeef en breng het met de fijngewreven draadjes saffraan in de schoongespoelde lage pan aan de kook.
Leg de kabeljauwfilet erin (het vel onder) en houd ze, onder deksel, ± 15 minuten tegen de kook aan houden of tot de bovenkant helemaal wit is.
Neem de pan van het vuur.
Neem de mosselen uit de schelp.
Schenk het kookvocht van de vis in een kleine pan, breng het, met de creme fraiche, roerend aan de kook en bind het met een papje van water en maizena tot een romige saus.
Warm de mosselen even mee en schep ze met saus over de vis.
Garneer met de peperkorrels en nog wat tijm en warm alles nog even door

Previous post:

Next post: