Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   recept van de log dag lasagne

recept van de log dag lasagne

by de man in de zorg on August 30, 2009

recept van de log dag lasagne
350 gr pastadeeg, 5 dl melk, 60 gr boter, 40 gr bloem, zout, zwarte peper, nootmuskaat, 5 eetlepels Parmezaanse kaas, 400 gr rundergehakt, 50 gr ontbijtspek, 1 gesnipperde ui, 1 fijngehakte wortel,
100 gr gesnipperde bleekselderij, 20 gr boter, 2 eetlepels olijfolie, 1 laurierblaadje, 1 mespunt tijm, 1 theelepel oregano, zout, zwarte peper, nootmuskaat, 1/2 dl rode wijn, 2 eetlepels tomatenpuree
Maak een vleessaus. Smelt in een pan 30 gr boter, voeg de bloem toe en laat de ontstane roux op laag vuur gaar worden (2 minuten).
Voeg in een keer de koude melk toe en klop de roux met een garde door de melk. Laat de saus aan de kook komen en 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Rol het pastadeeg met behulp van een deegroller of pastamachine tot een dunne lap uit en snijd het deeg in rechthoeken van 10 x 20 cm.
Breng 4 liter water met 1 eetlepel zout aan de kook, doe 3 of 4 pastavellen in het kokende water, laat ze 20 seconden koken en haal ze er met een schuimspaan uit. Dompel de vellen direct in koud water en laat ze dan op een theedoek uitlekken. Vet een rechthoekige ovenschaal met boter in. Smeer een laagje vleessaus op de bodem en leg het eerste pastavel daarop. Doe er wat meer vleessaus, een lepel bechamelsaus en wat geraspte kaas over. Leg hierop een pastavel en ga zo verder. Eindig met een laag bechamelsaus en bestrooi het oppervlak met kaas en vlokjes boter. Bak de lasagne 15 minuten op 220 °C tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft.

Previous post:

Next post: