Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   recept van de log dag sandwich en kervelsoep

recept van de log dag sandwich en kervelsoep

by de man in de zorg on February 17, 2004

recept van de log dag sandwich en kervelsoep
Voor 4 dubbeldekkers:
6 pitabroodjes of 12 sneetjes boerenbrood
1/8 liter creme fraiche (dikke Griekse yoghurt kan ook)
2 tomaten
6 blaadjes basilicum
3 blaadjes oregano of marjolein
1 takje tijm
peper, zout
1 krop kropsla (botersla)
200 gr gerookte zalm
1 potje Zweedse kaviaar (alvarkuit)
Voor de kervelsoep:
1 liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
12 takjes verse kervel
2 eidooiers
1/8 liter kookroom
zout, peper
een scheutje Nouilly Prat, vermout of Pernod
Snijd de pitabroodjes horizontaal doormidden en rooster ze lichtbruin en knapperig.
Rooster de sneetjes brood naar wens.
Ontvel de tomaten en pureer ze met de staafmixer of wrijf ze door een zeef.
Knip het basilicum, de oregano of marjolein en de tijmblaadjes fijn.
Meng de tomatenpuree, de tuinkruiden en naar smaak peper en zout door de creme fraiche en besmeer de broodjes of boterhammen met dit mengsel.
Leg vier broodjes elk op een bordje, leg hier de kropsla pop, verdeel de helft van de gerookte zalm erover, dek af met een volgend besmeerd broodje of boterham en leg hier weer sla en zalm en een lepeltje Zweedse kaviaar op.
Dek af met het laatste broodje.
Snijd de sandwiches eventueel diagonaal doormidden.
Met een kopje kervelsoep vooraf een complete maaltijd.
Breng voor de kervelsoep de bouillon aan de kook.
Hak de blaadjes kervel heel fijn of pureer ze met wat bouillon in de blender.
Klop de eidooiers los met de room en voeg een scheutje hete bouillon toe.
Roer goed en schenk het mengsel al roerend bij de hete kervelbouillon.
Roer tot de soep bindt, maar laat de soep niet koken.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje Nouilly Prat, vermout of Pernod.

Previous post:

Next post: