Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Roken op het werk

Roken op het werk

by de man in de zorg on October 8, 2004

roken op het werk
Zoals in de meeste zorginstellingen is ook in de zorginstelling waar ik werk de tabakswet van kracht.
Roken mag je als personeel in de alleen daarvoor bestemde ruimten.
Mocht men als gevolg dat het personeelslid rookt op een plaats waar dat niet mag betrapt worden en er word middels de tabakswet een boete oplegt aan de zorginstelling dan zal de boete op het personeelslid worden verhaald; dit kost een hoop geld als personeelslid.
Vandaag was het erg druk op de afdeling en een bewoner op de zorgafdeling mag alleen met hulp roken in verband dat het te gevaarlijk is in verband et brandgevaar (de bewoner laat de brandende sigaret vallen).
Daar waar het onmenselijk is de bewoner niet te laten roken mag de bewoner onder begeleiding roken met een zorgverlener of familielid of vrijwilliger.
Het was erg druk op de afdeling en de bewoner komt in de woonkamer. De bewoner vraagt om een sigaretje en ik zeg helaas kan ik u niet tien minuten helpen maar ik heb zodadelijk pauze en dan kom ik in mijn eigen pauze U helpen. Dan ga ik niet naar de daarvoor bestemde plaats in het gebouw maar dan kom ik bij u zitten want anders duurt het voor U te lang.
Ik weet hoe prettig het is om een sigaretje te roken; zou ik dit niet doen en aan mezelf denken dan zal ik er waarschijnlijk pas erg laat in de ochtend te in staat wezen te helpen.
Tijdens mijn eigen pauze help ik de bewoner en steek zelf bij de bewoner een sigaretje op en eet mijn tussendoor boterham.
Ik loop een groot risico; betrappen kost geld; maar ik vind het niet meer als normaal dat de bewoner te helpen en zelf ook een peuk op te steken daar waar ik drie uur aan het werk ben.
Wel een moeilijke keuze; ik vind dat de bewoner moet kunnen roken. Ik vind ook dat omdat ik vrijwel geen tijd heb en in mijn eigen koffie pauze de bewoner help met roken dat ik misschien wel ook een sigaretje op mag steken; klinkt raar tis ook mijn pauze die ik hier voor laat schieten.
Weet dat ik een groot risico liep; maar ja beloven en nee doen dat kan je niet maken. Misschien zal ik volgende keer wel de overweging maken dit misschien niet te doen daar waar de boete wel erg hoog is. Moet ik dan de bewoner maar niet helpen met roken en misschien later…. nog later…. veel later…. Niet te laten roken?

roken op het werk
is een artikel op manindezorg
verpleeghuis zorg kleinschalig wonen anekdotes recept en recepten dat is manindezorg

Previous post:

Next post: