Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Rookvrije zones

Rookvrije zones

by de man in de zorg on February 4, 2005

rookvrije zones
Er gaat veel veranderen in het rookbeleid in de zorginstellingen. Werd er voordien gesproken voor de rokende bewoners over rookruimtes; nu word er gesproken over rookvrije zone’s.
He he eindelijk; zijn ze in Den Haag een beetje menselijk geworden. Iemand van 80 jaar die rookt vanaf zijn veertiende mag je niet verbieden om te roken. Een patient in een psychiatrische instelling mag je niet afnemen het enige wat hij nog heeft en een dementerende bewoner mag ook gewoon weer een sigaretje roken en hoef niet naar 1 of ander hok op de twintigste etage. Geen muffe stille sfeerloze recreatiezaal meer waar je niet met opa of oma mag omdat deze oude mensen roken. Het kan binnenkort gelukkig weer, een advokaatje met slagroom voor opa en zijn een sigaar.
Opa mag weer gaan roken in zijn eigen huis; het somatisch; psychogeriatrisch verpleeghuis.
Iemand afnemen het enige wat hij nog heeft; een peukje; omdat het slecht is voor hem……?
Ach kom op Den Haag; het was een belachelijke maatregel.
Nu nog wachten tot deze regeling overal is doorgevoerd; zal nog een poosje duren.
Voor de niet rokende bewoner ook een overwinning; ze hebben contact met de rokende bewoners in de recreatiezaal en op de zorgafdeling. Die verbleven elders en zullen nu ook weer in de recreatiezaal komen. Wel soms even weg om een trekkie te nemen, maar ze komen terug. Word weer gezellig.
En voor mij als zorgverlener; ik blijf wel buiten in de regen staan; maar dat interesseert mij eigenlijk weinig.
Ik heb de keuze zelf; de keuze van de tabakswet in de verpleeghuizen werd deze hulpbehoevende bewoners dwangmatig opgelegt. Een slechte en trieste zaak was die oplegging van de tabakswet in de verpleeg en verzorgingshuizen.

Previous post:

Next post: