Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Tis beter

Tis beter

by de man in de zorg on January 15, 2006

Tis beter
15-01-06
Mijn job; heavy soms. Je heb niet te maken met kinderen maar met ouderen. Ouderen hoog op leeftijd die soms met de ergste dingen; waarvan jij hoopt dat het dingen zijn die je nooit zult krijgen, wonen maar ook klinkt gek ; ook doodgaan.
Doodgaan en mijn werk; ja; ik heb er veel mee te maken. Kijkend naar de laatste tijd op m’n job; veels te veel.

Soms heb je die uitspraak of hoor je de uitspraak als iemand is overleden “misschien wel beter zo”. Niet alleen om me heen maar ook van naasten van bewoners.
Een lieve moeder, vader, opa of oma kwijtraken is nooit niet leuk; maar kijkend wat iemand in de laatste dagen of weken van zijn of haar leven soms meemaakt….wel beter dat het zo snel is gegaan, hoor je dan soms.
Niemand gunt een naaste pijn of lijden maar wat je soms ook doet qwa zo?g..pijnbestrijding en zeer acuut omgaan met achteruitgang, benauwdheid en pijn, daar kunnen we in het verpleeghuis veel mee. Dingen proberen te voorkomen; ook veel; maar toch. Soms heb je van die ouderen die aan het einde echt grote plekken op hun lichaam hebben. Open wonden en pijn. Wetend dat het alleen maar acheruit kan gaan en niet vooruit.
Ziet ze pijn hebben aan het einde. Dat ziet en merkt ook hun naaste. Hebben het benauwd en happen naar adem.
Tis beter dat ze snel weg is; of dat het niet te lang duurt; hoor je soms.
Hoeveel je ook van iemand houd; pijn of ernstige benauwdheid gun je niemand. Tuulijk; men wil en ook ik wil mijn naasten zo lag mogenlijk bij me houden; en mischien denk ik ook wel egoistisch daarin….
Toch vind ik het verdomd moeilijk. Kep wel eens iemand meegemaakt; begin vijftig. Kinderen en vrouw aan het bed. Kinderen; gasten; die waren een jaar of tien.
Is het dan ook beter? Is dan die uitspraak nog wel van toepassing; dat iemand; vijftig nog midden in het leven staat doodgaat?
Is het dan wel beter?
Weetje kep er moeite mee om zo te denken.
Tis beter zo; hoor ook ik vaak; van familie naasten en in mijn omgeving. Niet voor het verlies van de naaste; maar omdat er veel ellende bespaard is gebleven….en misschein dachten die vrouw en die jonge gasten van een jaar of tien ook wel zo; maar toch. Beter…..je verliest iemand waar je zo enorm veel van hou.

Previous post:

Next post: