Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   turks recept en turkse recepten borek

turks recept en turkse recepten borek

by de man in de zorg on January 11, 2000

turks recept en turkse recepten borek
Borek wordt gemaakt van een bepaald soort deeg. Het meest wordt Yufka gebruikt: een heel dun, maar stevig deeg.
Zelf maken is erg moeilijk en veel werk. U kunt Yufka in de meeste Turkse winkels kopen. Het is te krijgen in heel grote ronde plakken en in driehoekvorm. Dit is omdat met yufka vele soorten Borek kunnen worden gemaakt. Belangrijk is dat de Yufka echt heel dun en vers is. Hoe dikker en ouder de yufka, des te minder lekker het gerecht. Ook het bakken en frituren wordt moeilijker.
Dus geheim nr. 1 Koop goede Yufka!!!
In yufka wordt witte kaas, gehakt en ook wel groenten gedaan.

sigara boregi sigaretten borek

Wordt gemaakt van de driehoekige Yufka, met witte kaas. Er worden
kleine rolletjes van gemaakt die dan in de olie worden gefrituurd.

1 pak driehoekige Yufka
een stuk witte kaas (koop die in de Turkse winkel, het is nl. geen feta! Zeg dat u er Borek van wilt maken. Het zijn vaak de ronde, nattige, witte stukken)
dille (liefst vers of diepvries; droog kan eventueel ook)
Peterselie
1 ei
een beetje yoghurt en melk
olie (olijf- of zonnebloemolie)

Prak de witte kaas in een bord fijn.
Doe er dan flink veel dille en fijngeknipte peterselie door.
Klop het ei los met een beetje yoghurt, wat melk en een klein beetje zout.
Pak nu een driehoekje Yufka, leg de punt naar boven, leg op de onderkant (de basis van de driehoek) wat van het kaasmengsel, sla de twee onderste punten naar binnen en rol het geheel zo stevig mogelijk op.
Doe op de puntige uiteinden wat van het ei-mengsel (dit zorgt ervoor dat het goed dichtgeplakt blijft).
Maak er zoveel als u wilt.
Verwarm de olie in een koekenpan (in een frituurpan mislukt het vaak). Probeer met een stukje brood of de olie heet is: Het moet gaan bruisen, maar niet te hard!
Leg nu 5-6 rolletjes in de olie, blijf erbij staan en kijk voortdurend of de onderkant niet te donker wordt.
Draai de rolletjes om zodra de onderkant een lichtbruin kleurtje heeft.
De kunst is, dat de olie niet te heet en niet te koud is en dat u de rolletjes niet te lang laat bakken. Het duurt niet langer dan 2-3 minuten.
Haal ze uit de pan als ze genoeg zijn gekleurd, laat ze even uitlekken en serveer ze direct.

Previous post:

Next post: