Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Veilig en verantwoord tillen

Veilig en verantwoord tillen

by de man in de zorg on November 14, 2005

Veilig en verantwoord tillen
14-11-05
Op m’n werk moet ik veel tillen.
Passieve liften; staliften; staan draaien met twee personen; staan met een persoon. Een bewoner draaien met het onmisbare glijzijltje; wat gewoon een idiaal ding is voor het beschermen van je rug; even een bewoner goed liggen; even optillen; even een bewoner laten verzitten of gewoon een tilletje met je collega geven. Even een tilletje geven……
Tillen en mijn werk in het verpleeghuis als ziekenverzorgende en de verzorgende in het algemeen; twee dingen die nou verboden zijn aan elkaar.
Niet…neen geen last; til gelukkg met ons goede tilmateriaal veilig en hou goed rekening mee met hetgene wat me is geleerd en waar je concontinu op gewezen bent en word door scholing en bijscholing.
Veilig en hou er rekening mee dat je rug enorm kwetsbaar is en een van de grootste dingen van kwetsbaarheid en klachten in ons mooie beroep.
Gelukkig vrijwel nooit geen last. Oke; wel eens verdraaien en dat je denk…he dat was HEM bijna; maar telkens geluk gehad.
Geen last van dien aard dat ik thuis hoef of hoefde te blijven of erger; geen last dat ik er urenlang mee loop.

Vandaag thuisgekomen van een dag (veilig)tillen op m’n werk.
Wasdag in huize ziekenverzorgende.
Ik wil even de centerevu terugzetten op zijn plaats…….rechte rug; niet door m’n knieen buigen zoals altijd word geadvisserd.
Knak geeft m’n rug aan.
Ik kom overeind en voel een stekende pijn in mijn onderrug.
Brandend en een waarvan je weet; dat word een lange nacht met pijn in m’n rug.
Ja; ik kan op mijn werk nog zo veilig tillen met het goede materiaal; maar als ik; zoals vanmiddag; alle regels opzij schuift van veilig en verantwoord tillen thuis….ja dan ben ik verkeerd bezig denk ik; wat ook ik weet maar al te goed met dit werk; je rug daar moet je zuinig op zijn!

Previous post:

Next post: