Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   verboden te roken in je eigen huis

verboden te roken in je eigen huis

by de man in de zorg on November 27, 2008

verboden te roken in je eigen huis
Ze is niet op haar mondje gevallen; mijn bewoner.
Ja; ik zat al en aardig poosje te praten met mijn bewoner; het was tegen twaalven in de nacht toen ik zei tegen haar: “ik even lekker de regen in; even een sigaretje roken”
“Naar buiten” vroeg ze verbaasd aan mij
“Ja; naar buiten; want binnen mag ik niet roken”.
Ze kijkt me verbaast aan
“Maar dit is toch mijn huis”; gaf ze aan.
“Ja; inderdaad dit is uw huis” gaf ik aan.
“Dit is toch kleinschalig wonen; zo huiselijk mogenlijk”gaat ze verder
“Ehh ja” geef ik aan.
“Als IK zeg dat je in MIJN huis mag roken; dan mag jij hier roken; dus ga maar een asbak halen en ga maar binnen roken; dan hoef je de regen niet in; van mij mag het”, geeft ze volmondig aan.
“Maar ik mag echt niet binnen roken; sorry”
“Van wie mag je niet binnen roken; want als ik zeg dat je hier mag roken dan mag dat; het is mijn huis”.
“Ja; ik weet het; maar er zijn regels; en daar moet ik me aan houden; sorry”

Kleinschalig wonen; zo huiselijk mogelijk; de woonkamer is hun huis en thuis; en de ministers beslissen dat visite niet mag roken in het huis van een verpleeghuisbewoner die op een kleinschalig woonproject woont; en die zelf aangeeft dat je mag roken.

Eens….. eens komt de tijd dat ik van de regering thuis niet meer in mijn eigen huis mag roken; dat ik van de ministers de rokende visite naar buiten moet sturen. Niet omdat het van mij niet mag; het is mijn eigen huis; en ik rook; de visite rookt binnen; en niemand hou me tegen; maar vanwege regeltjes vanuit Den Haag.
Zoiets had die bewoner ook; wonend op mijn kleinschalig woonproject.
Het is toch onbegrijpelijk dat de ministers beslissen dat haar visite niet meer in haar eigen huis en woonkamer mag roken; ze begreep het echt niet.

Misschien iets voor een ieder die met kleinschalig wonen bezig is.
Mag de regering bewoners en familie verbieden te roken; op een kleinschaligwoonproject waar alles draait om het zo huiselijk mogenlijk voor deze (dementerende) bewoners? Want wees rieel; want thuis rookt een bewoner (misschien) en ook de familie (misschien) ook thuis binnen; in een woonkamer.
tot oneven

Previous post:

Next post: