Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   verraden, verraden…ze hebben me verraden

verraden, verraden…ze hebben me verraden

by de man in de zorg on November 16, 2007

verraden, verraden…ze hebben me verraden
Gisteravond ging het goed fout met een van mijn bewoners, toen deze in de grote recreatiezaal was. Neen, een bewoner erg goed op leeftijd en ja; soms ook een beetje anders dan anders kijkend naar geheugen. Ja; een bewoner; die geen vlieg kwaad doet en zou doen; een lieve goedzak als ik dat zo kan opschrijven.
Neen, gisteren werden we met spoed geroepen naar de grote recreatiezaal om snel naar deze bewoner te komen. Was strompellend naar een andere bewoner gegaan; mijn bewoner; moeilijk lopend; of amper lopende kunnend met een rollator. Wou op de vuist gaan met deze andere bewoner; maar deze had familie; dus toen was hij anders dan anders gaan doen tegen de familie die erbij was. Niet verbaal agressief maar lichamelijk; wou op de vuist gaan; met de familie.
Neen; uit elkaar gehaald en meegenomen; een wilde blik in de ogen hebbende; bij deze altijd erg vriendelijke bewoner. Ze hebben me verraden; verraden hebben ze me.

Echt een goedzak; nooit geen kwaad van zins zijnde; maar toen hij in de recreatie zaal een Duits accent hoorde ging zijn bekende knopje om. Oke; soms is hij wat anders dan anders; maar toch…. het Duits horen praten en snauwen; misschien wel commanderen tegen elkaar van bewoner de familie; bracht bij hem veel boosheid naar boven. Het Duitse gesnauw werkte als een rode lap bij een stier. Misschien heeft hij gedacht “en nu is het mijn beurt”…..
De oorlog is al twee en zestig jaar afgelopen; maar toch bracht dat duitse gecommandeer tegen elkaar van die familie zoveel boosheid (en haat) naar boven dat hij zijn (misschien ingehouden) boosheid niet meer de baas kon; bij die Duits accent hebbende Nederlanders. Verraden…. verraden hebben ze me; bleef hij tegen mij aan praten; toen ik hen uit elkaar had gehaald en hem met me mee nam; de vuisten samengebald hebbende. Zo lang geleden en het bekende knopje bij hem ging compleet om en ging hij amper kunnen lopende achter zijn rollator “verhaal” halen voor alles wat hem in de ooorlog was aangedaan. Verraden hebben ze me; ze hebben me verraden……..

Previous post:

Next post: