Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Vooroordeel

Vooroordeel

by de man in de zorg on December 29, 2005

vooroordeel
Mijn collumn; deze is onlangs verschenen in TvV.

Vooroordeel
De meeste mannen in de zorg die zijn toch….ehhh, homo.
Het kan wel, maar het is niet verplicht. Ik ben een man en kom vaak met dit vooroordeel in aanraking. Ik heb een vriendin, heb een fantastisch mooie en leuke baan en ik werk in een vrouwenwereld. Ik heb misschien een vrouwen beroep maar ik ben hetero.
Het is zo gemakkelijk, oordelen en vooroordelen.
Ik vind het jammer, dat er in Nederland plannen zijn voor een homo verpleeghuis, aan units waar alleen oudere homo’s verzorgt worden. Dit met de gedachte, vanuit de homowereld, dat er geoordeeld word naar geaardheid, dat men door medebewoners scheef word aangekeken en dat men er niet bij hoort.

Mijn ervaring is zeker dat het in het begin vreemd is voor medebewoners, kijkend naar een generatie waarbij homosexualiteit een taboe was, maar dat bewoner anders behandeld worden door medebewoners gaat mij te ver. Men kijkt in het begin wel raar op, maar men respecteert en accepteert elkaar.

Ik heb enkele homosexuele mannelijke bewoners verzorgd. Het waren bewoners die gewoon zichzelf konden zijn, ondanks dat ze een uitzondering waren. Ze gingen zeer goed om met zowel medebewoners alsook bezoekers. Men kon zichzelf zijn; homo zijn.

Mijn ervaring is dat homo ouderen in het verpleeghuis zeker niet anders worden behandel en ook geen nadelige gevolgen ondervinden naar aanleiding van hun geaardheid. Ook mijn zorg is niet anders, het protocol “het verzorgen van een homo”, bestaat gelukkig niet, men is gewoon gelijkwaardig is. Het verzorgen van een homo bewoner zal bij mij en ook bij een ieder niet op weerstand stuiten, we verzorgden de mens, en laat ik eerlijk zijn, hele lieve mensen!

Een rose verpleeghuis? Jammer.
De homowereld heeft zich jarenlang ingezet voor gelijke rechten en gelijke behandeling, en nu, op hun oude dag wil men terug, naar de situatie die men jarenlang niet heeft gewild.
Een rose verpleeghuis(unit), omdat men denkt dat men anders word behandeld, vanwege geaardheid, dit is niet zo. Denken in hokjes, homohokje, heterohokje.
Zet dit vooroordeel eens opzij!

Previous post:

Next post: