Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   wachten op klappen schoppen bijten en krabben

wachten op klappen schoppen bijten en krabben

by de man in de zorg on July 19, 2011

wachten op klappen schoppen bijten en krabben
Sprak onlangs een oud collega, over het geweld wat hij vooral de laatste tijd tegen kwam op zijn afdeling waar hij werkt met dementerende bejaarden. Hij gaf aan dat hij op een afdeling stond die sterk onderbemand was van personeel en dat hij werkte met veel onbekend personeel, uitzend en oproepkrachten.
Het geweld was de laatste tijd toegenomen, op zijn afdeling. Steeds meer en meer agressie, dat er voeger in veel mindere mate of niet was.
Hij had wel een gedeeltelijke oorzaak en zijn verhaal aanhorende een zeer begrijpelijke oorzaak. Het vele onbekende personeel dat er rondloopt en de vele uitzendkrachten, noemde hij als oorzaak. Deze kunnen en kennen de bewoners niet, en weten niets van de achtergrond van de bewoners. Dit in combinatie van het niet kennen van de gebruiksaanwijzing van de bewoner, kon in zijn ogen leiden tot agressie. Het beste vond hij, agressieve bewoners door bekend personeel te laten wassen. Maar wat doe je als je dagenlang op een afdeling staat met vele mensen die de agressieve bewoner niet willen wassen… en jij elke dag de klos bent. Dan geef je aan dat ze de agressieve bewoner toch maar gaan doen, maar dit was zijn een eigen mening hierover.
Het onbekende personeel wast een bewoner, deze reageert anders omdat het anders gaat dan altijd, en reageert hier misschien extra fel op, en eventueel met agressie uit onbegrip. Het onbekende personeelslid begrijpt dit niet, praat even snel en gaat verder. De bewoner reageert met nog meer agressie….

Kijkende naar het werken met minder mensen aan het bed en de toenemende mate van agressie van dementerende bewoners, was ook iets wat hem opviel.
Een dementerende bewoner met gewoon rustig benaderd worden, en niet even snel snel. Snel snel, werkt vaak het tegenovergestelde op zeker ook bij pg. Mijn oud collega gaf aan dat er veel personeel af was gegaan. Minder personeel, minder handen aan het bed, meer werk. De tijd die ik vroeger had, heb ik niet meer gaf hij aan. Altijd meer jachten en jagen, terwijl het vroeger al erg druk was. de bewoner merkt de haast. De bewoner herkent dit jachtige. Dit is niet hoe een dementerende bewoner benaderd wil worden. De bewoner moet rustig benaderd worden. Deze bewoner die soms agressief kan wezen, MOET rustig benaderd worden, en dat kan niet meer gaf hij aan.
Tijd , is er nodig, gaf mijn oud collega aan, dat heb ik nodig, maar dat heb ik niet. Meer tijd, meer vast personeel en dan zou de agressie stukken minder worden……..
Ik hoorde zijn verhaal aan. Er zit veel waarheid in je verhaal denk ik, gaf ik hem aan.

wachten op klappen schoppen bijten en krabben
is een artikel op manindezorg
verpleeghuis zorg kleinschalig wonen anekdotes recept en recepten dat is manindezorg

Previous post:

Next post: