Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Wassen zonder water? Ik was liever niet

Wassen zonder water? Ik was liever niet

by de man in de zorg on April 15, 2005

15-04-05
wassen zonder water ik was liever niet
Je kunt ze misschien wel; doekjes om te wassen zonder water. Voor wie ze niet kent; een soort doekjes die je even in de magnetron moet doen en waarbij je een bewoner zonder water was. Schijnt een soort wasspul in te zitten waarbij je hetzelfde doet als bij wassen. Voordeel is dat je niet hoeft af te drogen; en het tijdsbesparend is en ook beter voor de verzorgende.

Ik kan ze ook; vind het ondingen om eerlijk te zijn.
Ik heb het idee dat ik mensen niet was.
Persoonlijk vind ik dat het meer lijkt dat je iemand bijna niet was en daarna wat parfum of aftershave opspuit en dan zeg; u bent schoon.

Ook is het tijdsbesparend volgens de deskundigen; je doet dezelfde handeling als bij wassen; maar er word een hoop tijd bespaard doordat je mensen niet hoeft af te drogen.
Tuurlijk daarin heeft men wel gelijk; geen water betekend niet afdrogen. Maar als je iemand half zou wassen bespaar dat ook tijd; maar je weet dat wat je heb gewassen; dat je dit wel goed heb gedaan.
Ik hoop echter dat geen enkele verzorgende iemand half gaat wassen in verband met tijdsdruk.

Als ik iemand was zonder water heb ik zo mijn vragen over de kwaliteit die ik aflever. Als ik een bewoner heb verzorgd; loop ik niet weg met het idee dat ik een stuk kwaliteit heb neergezet; en kwaliteit van zorg en ook van mijn werk staat erg hoog in mijn vaandel.

Tis ook ergonomisch; minder handelingen; minder belastend voor je rug. Als ik een zware bewoner heb (met wonden) heb ik mijn tweede man nodig om de bewoner zonder pijn te verzorgen. Mijn tweede man helpt met draaien en help de bewoner in een goede confortabele houding te liggen; wat ook voor de bewoner prettig is.

Als laatse wil ik het hebben over de kosten besparing.
Minder tijd betekend ook minder geld dus ook minder handen aan het bed. Persoonlijk zou ik als ik de keuzen zou hebben tussen en afdeling wassen zonder water met misschien (hoge )kosten van de doekjes dat ik liever voor dat geld een paar uur een oproepkracht of uitzendkracht hebben.
Dan lever ik wel kwaliteit af.

Het allerbelangrijkste is dit. Mijn bewoners vinden het ondingen; hebben niet het idee dat ze gewassen worden en als ik tegen familie vertel dat een bewoner zo verzorgd is verklaren ze me voor gek; wassen zonder water dat kan toch niet geeft de familie aan.

Inbepaalde gevallen gebruik ik ze wel en daar ben ik dan ook vol lof over; over deze doekjes.
Bij mensen die palliatief zijn; zijn het ideale dingen.
Je kan zonder pijn; zonder de bewoner te belasten in de?e fase; snel en confortabel een bewoner vezorgen.
Ook voor het opfrissen tussendoor bij deze bewoners gebruik ik ze.
De bewoners geven geen pijn aan (als gevolg van het wassen) en de bewoners geven ook aan; mochten ze dit (nog) aan kunnen geven dat ze dit als prettiger ervaren ten opzichte van wassen.

Dit laatse is vor mij een doorslaggevend argument om wel te wssen zonder water; maar bij de palliatieve bewoner; het is dan ook gewoon super dat er zulke doekjes zijn.
Maar voor de reguliere wasbeurd……….ik was wel.

(Het merk van de doekjes is weggelaten; maar als collega’s onder elkaar weten we waar we het over hebben toch?)

Voor een ieder die moet werken dit weekend; werk ze.

Previous post:

Next post: