Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Worden homos niet oud

Worden homos niet oud

by de man in de zorg on April 4, 2005

04-04-05
worden homos niet oud
Vannacht gewerkt. Op de fiets naar huis. Stond daar bij ‘t stoplicht bij de binnenban en toen zag ik een oud collega. Peter; hij was met zijn vriend waarmee hij al jarenlang en relatie heeft. Peter; een jaar of vijftig; zijn vriend een paar jaartjes ouder. Wonen samen.

Twee homo’s; niets op tegen; zal nooit anders tegen iemand anders aankijken om z’n geaardheid of zo en ik accepteer en respecteer mensen zoals ze zijn.
Peter was een leuke collega om mee om te gaan; goed voor zijn werk; kep meer dan een jaar leuk met hem gewerkt.
Maarja, reed verder naar huis en m’n gedachte dwaalde af.
Ik werk al zo lang in de zorg en als ik eerlijk ben valt het me op; nadat ik Peter en zijn vriend had gezien; dat er vrijwel geen oudere homo’s of lesbiennes zijn in het verpleeg en verzorgingshuis zijn die er openlijk voor uitkomen zo te zijn, is of waren. Ook realiserend dat een op de zoveel mensen homo of lesbienne is…….; ook ouderen. Dat verbaast me……
Wel eens een enkeling verzorgd; een man. Een jonge man tussen de vijf en vijftig en de zestig in. Een keurige man en een aardige vriend.
Kijkend hoe ze met elkaar omgingen; dat vond ik heel tof.
Ja; zeker als je kijkt hoe gewone ouderen soms met elkaar omgaan. Zeker ook kijkend naar m’n oude buurtjes die hoog bejaard waren en elkaar elke dag de keet uitvochten. Gezellig he samen oud worden.
Oke deze mensen waren relatief jong ten opzichte van de meeste bewoners in het verpleeghuis; maar ik kom voornamelijk hetero bewoners tegen die al jarenlang getrouwd zijn of een man of een vrouw hadden.
Misschien kwam men er vroeger niet zo voor uit of heerste er een te groot taboe op? Oudere homo’s en lesbiennes zullen er zeker zijn; althans bewoners die heel oud zijn.
Maar als ik eerlijk ben; je komt vrijwel geen ouderen tegen die voor hun geaardheid uit (durven) komen.
Denkend op de fiets naar huis dacht ik hieraan……. Hoe zou het met Peter en zijn vriend gaan als ze ouder worden.
Peter en ook zijn vriend zullen zich, hun kennende, niet anders opstellen; verbergen of anders gaan doen; daar ken ik ze te goed voor.
Maar hoe doen de nog oudere homo’s en lesbienes dit; die nu in een verzorgingshuis wonen; alleen of samen?
Word diegene waarmee ze jarenlang een relatie hadden opeens “een goede huisvriend “; iets wat je wel eens hoort; of houden ze hun geaardheid verborgen voor de medebewoners?
Denkend aan een ouder wordende Peter en vriend, denk ik ook aan een misschien wel moeilijke situatie en veel stil (verzwegen) verdriet, voor ouderen die homo of lesbiene zijn en nu wonen in een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Previous post:

Next post: