Verhalen en anecdotes uit de verpleeghuis zorg en kleinschalig wonen  »  Uncategorized   »   Zorgen om het nieuwe zorgstelsel

Zorgen om het nieuwe zorgstelsel

by de man in de zorg on April 23, 2005

23-04-05
zorgen om het nieuwe zorgstelsel
Het nieuwe zorgstelsel gaat eraan komen en begrijpende gaat er ook veel veranderen in de verpleeg en verzorgingshuizen.
Kep er klein beetje over vernomen; wellicht te weinig; maar toch……..
Er gaat gewerkt worden met indicaties en naar aanleiding hiervan worden zorgminuten bepaald dat automatisch ook weer doorberekend word naar handen aan het bed.
Op zichzelf logisch; als ik een loodgieter laat komen betaal ik hem voor die paar uur dat hij werkt en niet voor een gehele dag.
De zorgzwaarte word bepaald en daarvandaan worden handen ingezet bij de zorg; in de rustige momenten zullen er minder handen nodig zijn en ik denk zelf dat dat zijn gevolgen heeft qwa bezetting.
Ik ben bang……..oke ik weet er nog te weing van; maar toch bang dat bij zorgminuten alleen gekeken word naar lichameijke zorg; de adl toiletgang en zorg die je normaal tussendoor bied. Er word uitgerekend hoeveel tijd er nodig is voor iemand op bed te liggen en de medicate te geven.
Tal met tal een geweldige burocratie en een hoop tijd.
Tijd die we enorm hard nodig hebben om zorg te leveren. Handen die er weer vanafgaan om deze indicatie bij te werken en aan te passen.
Bang ben ik ook dat er alleen gekeken word naar het lichamelijke (zorg) maar ik hoop dat er ook gekeken word naar de rest; het sociale aspect en het geestelijke aspect.
Een praatje maken is enorm belangrijk voor de bewoners. Of is het dan zo dat als iemand minder betaald dat deze ook minder recht heeft op een babbel?
Oke; bij ons hebben we het geluk dat we in de middag (nog) goed staan; dus zorgminuten over. In deze overminuten gaan we veelal iets leuks doen met de bewoners; wandelen of zo of gewoon lekker babbelen; hoe gaat dit in de toekomst?
Het bangste ben ik voor m’n collega’s.
Allemaal mooie contracten van 24 uur en zo.
Iedeeen weet dat de piek op een verpleeghuisafdeling in de ochtend ligt en daarvandaan gaat (wellicht) geroosterd worden.
Is die parttimer daarlijk de klos dat hij of zij niet drie dagen van acht uur moet werken maar vijf dagen van vijf uur……………?
Ben bang voor het nieuwe zorgstelsel wat er aan gaat komen; ik hoop dat het allemaal mee gaat vallen.

Previous post:

Next post: